Friday, 31 May 2013

SURAT




Aku terima surat si petualang
Dalam surat ada lalang
Bawa maksud bukan calang-calang
Lalang aku simpan dalam balang
Aku diam, aku tenung dalam-dalam
Apa makna cinta si petualang?
Hanya jadikan lalang sebagai lambang
Sungguh ini sebagai tanda sayang?
Tunjukkanlah bayang
Lama sudah si sayang menghilang
Tak ada makna nak malu bertandang
Sedangkan cinta kita bukan yang terhalang

Janganlah pulang bila nanti aku dah hilang

DENDAM



Kadang-kala yang salah tak mudah mengalah
Yang menang gagal untuk bertenang
Akal tenggelam sengaja ditimbulkan hati
Ikut hati nanti mati
Dendam berahi sedia untuk berkelahi
Tingkah laku yang memakan diri
Bukan ke dah buat, akibat tanggung sendiri?

Tue pun tak reti-reti.

CikAndante!

Assalamualaikum

(Ehem.. check mic!1 2 1 2)

Nama saya CikAndante. Budak Pahang yang berhijrah ke Cyberjaya yang dulunya niat untuk belajar sahaja. Blog ni aku buat untuk kongsi puisi-puisi (dan apa-apa) yang aku buat. Mungkin nampak macam  karya jalanan, tapi sekurang-kurangnya cuba selam dalam-dalam maksud yang aku nak sampaikan. Dengan rendah diri, terimalah semua penulisan aku dalam blog ni.

Blog aku tak semestinya semua pasal aku. Bukan juga pasal kau, atau sesiapa saje yang baca. Segala bentuk sarcasm, kalau terasa sendiri, sila salahkan diri sendiri. Aku pun kadang-kadang terasa dengan penulisan aku sendiri. Haha. Apa-apa pun, niat aku hanyalah untuk berkongsi. Harap ambillah apa yang baik. Yang baik adalah daripada Tuhan. :)
Dan segala yang buruk,hina, tampak bodoh, tak baik semua tue daripada aku. Aku hanya hamba abdi macam korang jugak. Jadi, terimalah aku sebagai manusia biasa. 

Salam perkenalan kepada yang sudi bertandang. Aku terima segala kritikan dan tohmahan atau sekiranya ada pujian. Maafkanlah dengan penggunaan 'aku' kepada kalangan yang lebih senior ya. :)


Last but not least, kat sini aku nak minta la korang 'amiin' doa.

'Moga kita semua diampunkan segala dosa, diterangkan hati, dikekalkan iman dan diberi petunjuk dan hidayah sampai kita mati.'

Amiin.


Terima kasih.

NOMAD



Nampak permainannya di situ
Hati tanpa paksi, takde isi
Hati berbelah bagi,
Kau suka sana, kau suka sini
Dasar buaya tak tunjuk gigi
Ada aku, tapi tak cukup lagi
Kau tunggu
Biar aku koyak hati kau ikut negeri